Калфин призова да не се спекулира с влизането ни в еврозоната

калфин

България все още е далеч от евентуално влизане в еврозоната и политиците не трябва да спекулират с това, заяви виципремиерът Ивайло Калфин пред БНР. Във връзка с кризата в южната ни съседка, той каза, че ако Гърция излезе от Евросъюза, навлиза в неизвестността.

Вицепремиерът ще настоява правителството да направи собствен анализ на въздействието върху икономиката на евентуалното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Социалният министър коментира приетите на първо четене промени в пенсионната система. Според него те ще гарантират увеличение на новите пенсии, като за целта ще се генерират над 1 млрд. лева. Те ще се използват за повишаване на най-ниските пенсии, обясни Ивайло Калфин. Той е категоричен, че сегашният пенсионен модел не работи. По думите му, сегашната система е пагубна. Новият пенсионен модел щял да работи поне 25 години.

Ивайло Калфин изтъкна, че няма смисъл да се обещават чудеса. Увеличаването на пенсиите щяло да бъде гарантирано, защото е заложено във формулата. По мнението му, пенсионната реформа ще подлежи на политически промени в бъдеще.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст