КЕВР няма да отстъпи за увеличението на цените на тока за бизнеса

Парламент Иван Иванов председател на КЕВР

"Трябва да равнопоставим потребителите", заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като решението за увеличението на цената на тока за индустрията беше отложено с месец. Удължаването на регулаторния период се случи по настояване на работодателските организации и с подкрепата на правителството.

Представителите на бизнеса дори излязоха на протест в рамките на час срещу планираното от енергийния регулатор поскъпване на тока за промишлеността с 20%. Заради недоволството депутатите приеха законови промени, които правят възможно отлагане на новия регулаторен период с месец.

"Досега битовите потребители не бяха равнопоставени, защото индустрията плащаха два пъти и половина по-малка такса от битовите потребители. Затова енергийният регулатор трябва да въведе тази равнопоставеност, каквато има в Европа. Това подготвя българския електро-енергиен пазар за борсата, където не може да има такива такси и задължения към обществото", обясни още шефът на КЕВР. 

Според него ако фирмите излиза на протест, то те трябва да протест срещу грешната политика, водена от десетилетия в енергетиката.

Иванов похвали премиерът Бойко Борисов, че се е ориентирал бързо и е обяснил в Брюксел, че бизнесът няма основание да протестира, с което ги призова да се оттеглят от тази агресивна позиция. 

Според него, енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев подчертават непрекъснато, че КЕВР е взел наистина справедливо и компетентно решение за тока. "Предприемат се действия не да се отменят мерките на регулатора, а да се допълни решението на регулатора с още мерки", коментира Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст