Магистратите трябва да останат извън политиката

Съдебна палата Асоциация на прокурорите Христо Иванов Георги Близнашки Сотир Цацаров

Съдиите трябва да останат извън политиката. Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право по време на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”, която се провежда днес.

Проф. Близнашки припомни, че на 16 април е била дадена пресконференция от най-високо равнище относно промените във ВСС. Той обясни, че идеите, които са представени там нямат нищо общо със стратегията одобрена от НС за съдебна реформа. „Народното събрание няма нищо общо с това. Скъсяването на мандата на ВСС влиза в противоречие с решение на КС“, поясни проф. Близнашки. „Ако приемем и скъсяването на мандата и отпадането на тайното гласуване трябва да се сбогуваме с независимостта на съдебната система“, посочи още той.

Според Близнашки гражданите трябва да имат достъп до Конституционния съд. „Скъсяването на мандата значи всяко НС да си избира свой ВСС, което значи непрекъснати кадрови промени. Това не трябва да се допуска“, допълни проф. Близнашки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст