Сапен призова Гърция да направи предложение

Мишел Сапен

Френският министър на финансите Мишел Сапен призова гръцкото правителство да направи свои предложения, така че преговорите с кредиторите да могат да бъдат рестартирани.

"Ако Гърция направи сериозни, солидни предложения и европейските страни предложат отстъпки – включително намиране на начини за облекчаване на дълговото бреме на страната, тогава би имало основа за дискусии", каза Сапен пред френското радио Europe 1. Работа е на гръцкото правителство и на гръцкият премиер Алексис Ципрас да направят предложения възможно най-бързо, посочи френският финансов министър.

Коментарът френския министър на финансите идват в навечерието на спешна среща между германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в Париж по-късно днес, след като гърците гласуваха с "не" на условията по последната спасителна програма за Атина, представена в края на юни от страна на международните кредитори.

Мишел Сапен заяви, че е абсолютно необходимо изграждането на консенсус между Франция и Германия за това как да се реагира за намирането на решение на настоящата криза. "Не може да се намери решение, ако няма дълбок и искрен разговор между г-жа Меркел и г-н Оланд", посочи той.

Френския министър на финансите прогнозира, че гръцките банки ще бъдат изправени пред огромни трудности в следващите дни. Но той допълни, че Европейската централна банка ще помогне да се запази стабилността." ЕЦБ ще направи каквото е необходимо и то напълно независимо. Днес имаме нива на банкова ликвидност, които не могат да бъдат намалени", смята Сапен, визирайки размера на програмата ELA за гръцката банкова система.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст