ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новата банка на БРИКС стартира с 50 мащабни проекта

брикс

Новосъздадената банка за развитие на БРИКС ще заработи от догодина с финансирането на 50 мащабни проекта в сферите на транспорта, енергетиката и индустрията. Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на срещата на лидерите от БРИКС в руския град Уфа, предаде Франс прес.

Държавите от групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, които представляват 40% от световното население, се договориха през 2013 г. да създадат банка за развитие, чийто капитал е в размер на 100 млрд. долара.

"Започнахме консултации в нашите бизнес кръгове и до сега сме поставили 50 проекта и бизнес инициативи на пътната карта", каза още президентът. Той уточни, че списъкът с конкретните проекти, така наречената "пътна карта" за инвестиционно сътрудничество се планира да бъде разработен до края на тази година. 
 
Путин заяви, че страните от съюза са притеснени от нестабилността на финансовите пазари и цените на петрола, както и от натрупването на държавен дълг от редица страни. Според него "липсата на равновесие засяга темповете на растеж в нашите икономики".

Лидерите на страните от БРИКС се договориха вчера да продължат тясната координация в рамките на външната политика, включително и по въпросите за противодействие на екстремизма и тероризма, както и на опитите за възраждане на идеологията на нацизма. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст