ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва войната за овладяване на КЗК

Петко Николов

Комисията за защита на конкуренцията е най-важният фактор в икономическия живот у нас. С едно нейно решение може да бъде съсипана почти всяка компания, а отговорност никой не може да й търси. Точно затова апетитите за овладяването на тази институция, която на теория трябва да е напълно независима и безпристрастна, са изключително големи.

През последните 12 години начело на КЗК необезпокоявано стои Петко Николов, което го прави най-дълго управлявалия шеф на регулатор в най-новата история на България. Някогашният царски кадър преживя смяната на шест правителства и беше почти сигурно, че ще изпрати и сегашното, след като се постара да покаже колко е удобен. Но нещата с новите управници очевидно няма да му се получат. По предложение на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров между първо и второ четене на промените в Закона за защита на конкуренцията, свързани най-вече с търговските вериги, бе вмъкнат и един изцяло нов параграф. Той гласи, че: "Членовете на комисията се избират след проведена публична процедура и не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат". Въпреки недоволството на представителите на ДПС поправката бе приета окончателно от Народното събрание на 9 юли. Така с краткото, но достатъчно ясно изречение, бе отрязана възможността Петко Николов да получи трети мандат. 

"Това е ключова реформа. Време е за изцяло нова Комисия за защита на конкуренцията, която да е по-ефективна и действително да защитава конкуренцията – коментира след гласуването Мартин Димитров. – Какви са фактите в момента? Всяко едно решение на КЗК тази година е отменено. Това са 16 от 16 решения. Точно 40 на сто от обществените поръчки, които са обжалвани от КЗК, са били отменени. Сегашната комисия е държана под необходимата ефективност дълги години и основна роля за това имат левите политически формации", каза още Димитров.

Имена за нов председател на регулатора все още не са обсъждани публично, но е повече от сигурно, че няма да има само един кандидат. Но подобно на казуса с избора на управител на БНБ партиите от управляващата коалиция вероятно ще издигнат свои претенденти. Не е изключено такива да имат и БСП, и ДПС.  

Колкото до самия Петко Николов, е добре да припомним, че именно с неговото мълчаливо съгласие се случиха сделките за "Булгартабак", "Кремиковци", БТК, "Горубсо Мадан", електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго Про", ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Марица-изток 3" , топлофикациите на Христо Ковачки, пристанища, корабостроителници, летища и какво ли още не.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст