ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сръбският премиер бе изпратен с камъни от Сребреница

Сребреница

Сръбският премиер Александър Вучич бе замерван с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия ръководена от генерал Ратко Младич изби над 9000 души. Охраната на Вучич се опита да отвори чадър за да го предпази, но той отказа и продължи да минава покрай хората. 

Според сръбската държавна телевизия "Вучич е бил ударен с камък по главата". След този инцидент сръбската делегация бързо напусна мемориалния комплекс "Поточари", съобщава БГНЕС. 

"Беше страшно. Замерваха ни с каквото имат – камъни, обувки. Множеството скандираше: Четниците вън и Аллах е велик", разказа член на сръбската делегация и потвърди, че Вучич е ударен с камък по лицето, но не е нещо сериозно. В "Поточари" Вучич по посрещнат и от огромен плакат върху, който бе изписано казаното от него преди 20 г. "За всеки убит сърбин ще избием 100 мюсюлмани".

Босна днес отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстват на церемонията. По време на войната хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство на европейска почва от Втората световна война насам.

И двамата босненски сръбски лидери – генарал Ратко Младич и Радован Караджич се намират в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Те се обвинени визвършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война /1992-1995г./ в Босна и Херцеговина. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст