ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ципрас: Битката с корпоративните интереси у дома предстои

ципрас

Сделката защитава гръцките интереси и е успех за родината ни, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след успешното приключване на преговорите с лидерите на еврозоната. След края на срещата стана ясно, че Гърция ще получи 86 млрд. евро като част от третата спасителна програма за страната, но в замяна на това ще трябва да направи тежки реформи и да приеме нови закони до сряда.

Ципрас заяви, че споразумението е минало през трудно решение и тежки дилеми. "Все пак споразумението ще ни позволи да се изправим на крака", отбеляза той и изтъкна, че успял да убеди своите колеги от еврозоната да не преместват фонда с гръцки активи за 50 млрд. евро в Люксембург. Той щял да остане в Атина.

Гръцкият премиер посочи като свой успех, че е спечелил средносрочно финансиране за страната си и евентуално отписване на дълга – все опции, които не са се предвиждали в предложението на кредиторите, отхвърлено на референдума на 5 юли.

"Сделката ще бъде трудна за изпълнение и може да доведе до рецесия", предупреди Ципрас, но изрази надежда, че след отхвърлянето на опасността от излизане на Гърция от еврозоната инвестициите ще започнат да се завръщат в страната и частично ще неутрализират негативните ефекти.

"Ще гарантираме, че има социална справедливост, а тези, които не са поели отговорност досега, ще платят своя дял – каза още Ципрас. – Водихме тежка борба в чужбина, а сега трябва да се преборим и в Гърция с корпоративните интереси."
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст