ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВФ: Еврозоната ще трябва да опрости част от гръцкия дълг

мвф

Еврозоната ще трябва да опрости по-голямата част от дълга на Гърция от това, за което се е подготвила. Това се казва в поверителен доклад на МВФ, разпространен от агенция "Ройтерс".

"Силното влошаване на устойчивостта на дълга ще изисква намаляване на задълженията, и то в мащаб, който ще надвиши значително размера, който в момента се обсъжда и който бе предложен от Европейския механизъм за стабилност", пише в документа. Анализът за гръцкия дълг е изпратен на еврозоната в понеделник вечерта, броени часове след като Атина и останалите страни от валутния съюз се споразумяха за започване на преговори по третия спасителен план за страната. Той ще е на стойност 86 млрд. евро, които ще бъдат предоставени в замяна на строги бюджетни икономии и структурни реформи.

Според доклада на МВФ, европейските страни ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период за обслужването на дълга й към Европейския съюз и силно удължаване на периода за изплащане. Важно е да се отбележи, че в това число влизат и новите заеми.

МВФ заявява, че в противен случай ЕС ще трябва да дава пари на Атина всяка година. Другият вариант пък е именно да приеме "силно предварително опрощаване" на заемите си към страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст