Продължението на “Хемус” се отлага за догодина

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров

Строежът на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона за Ловеч се отлага. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол. Намеренията на управляващите бяха строителството на участъка да започне до края на годината, но по всички личи, че това няма как да се случи. Забавянето е заради обжалвания на тръжната процедура.

В най-добрия случай до края на 2015-а ще има избран изпълнител на тази част от магистралата, която е с дължина 60 километра.  По този етап от магистралата работа ще започне, като се намери финансиране.

За реализацията на трите нови участъка от "Хемус" с дължина от 252 километра са необходими 1.840 млрд. лева. В момента върви процес на проектиране на следващите два лота – от разклона за Плевен и Ловеч до Велико Търново (80 км) и от Търново до Белокопитово (110 км). 

В резултат на получените предложения втората отсечка ще минава по-близо до Велико Търново, обясни Лиляна Павлова.

През следващите седмици се очаква пускането на 5-километровия участък от "Хемус" от Шумен до Белокопитово, който включва и пътен възел с разгърната площ от около 10 километра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст