Реформатор: Банкер № 1 да взима по-малко от премиера

Не е справедливо, ако гуверньорът на БНБ получава по-висока заплата от премиера, който има не по-малко отговорности от него, и то на фона на проблемите с КТБ. Това каза депутатът от Реформаторския блок Петър Славов по време на парламентарния контрол в петък. Очевидно депутатите не знаят, че фонд "Работна заплата" в БНБ се формира като разход, а приходите са многократно повече, а има и правилник за формиране на заплатите на членовете на управителния й съвет. 

През 2014 г. БНБ е внесла в бюджета 62.9 млн. лв. спрямо 105 млн. лв. през предишната година. Това пък каза финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите. Съгласно Закона за БНБ Централната банка внася в държавния бюджет 75% от превишението на приходите си над разходите. Приходите на банката идват основно от управлението на валутните резерви.

Въпросът към Владислав Горанов, зададен от депутати от Реформаторския блок, беше свързан и с разходите, които прави институцията, и основно по перото за възнаграждения към персонала. Според Петър Славов годишно БНБ отделя над 20 млн. лв. за заплати на служителите си. Владислав Горанов обаче отказа да коментира този въпрос с мотива, че Централната банка е независима институция и изпълнителната власт не знае какви са заплатите в банката. Преди дни независимият депутат Велизар Енчев посочи, че заплатата на гуверньора на БНБ е 45 хил. лв. месечно. Днес финансовият министър уточни, че това число е "далеч от истината".

Според Петър Славов при внасянето на доклада на БНБ в парламента, в който се пояснява вноската й в бюджета, трябва да бъдат показани данни и за приходите, и за разходите на банката, заедно с разбивки по пера. Славов иска в годишния доклад да бъдат показани заплатите на управителя, подуправителите и началниците на дирекции в БНБ, както и дали тези възнаграждения съответстват на постигнатите от тях резултати.

(Още по темата на стр. 7)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст