Сговорчиви срещи за съдебната реформа

Цацаров

Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров публично си стиснаха ръцете и си обещаха да изработят заедно промените, чрез които ще бъде реформирана съдебната власт в четвъртък (16 юли). А в петък на гости на Цацаров отидоха и две от лицата на Реформаторския блок – Радан Кънев и Петър Москов. Очакваше се по-късно следобед и правосъдният министър Христо Иванов да се срещне пак с главния прокурор.

Кънев и Москов дадоха лаконични изявления, от които станаха ясни две неща: Висшият съдебен съвет все пак ще бъде разделен на две колегии, 11-те членове на ВСС от "магистратската квота" в него ще се избират пряко от съдиите и прокурорите, а част от  останалите "детайли" в идеята за реформа вероятно ще претърпят корекции. Всичко това обаче ще стане с политическа воля и при търсене на консенсус в парламента. Защото топката вече е там.

"Оттук нататък прокуратурата не е участник в политическия разговор, а нашата задача е да съберем 180 гласа в Народното събрание. Главният прокурор не носи отговорност да събира мнозинства в Народното събрание – това е наша работа", обобщи Радан Кънев.

Очевидно аргументите и козовете в играта, наречена "Съдебна реформа", вече са на масата. Очаква се проектът за промени в конституцията да влезе в Народното събрание за първо четене в последните работни дни преди лятната ваканция на парламента. Дотогава ще продължи трескавото "ухажване" на депутати от всички политически сили, за да могат да бъдат събрани заветните 180 или поне 160 гласа, които осигуряват приемането на проекта на първо четене.

Повече по темата четете в "Параграф 22".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст