Гърменчани “гръмнаха” в София

гърмен

Около 200-250 души от Гърмен протестираха в София, за да се обявят срещу незаконните постройки в общината и бездействието на държавата. Хората се събраха в района между Министерския съвет, Народното събрание и президентството и запитаха: "Бойко, докога ще има беззаконие" и разпънаха плакати с надписи "Къде са нашите права?". 

Димитрия Стоянова от Гърмен коментира, че тя и съгражданите й протестират против беззаконието, което се налага в България през последните 25 години. "Искаме хората, които настояват да имат права, да имат и задължения. Те са възпитавани толкова години, че имат право. Чашата преля, когато роми пребиха наши деца в Гърмен. Не може да ги толерираме толкова много години и да изригват така срещу нас", оплака се жената.

Тя посочи, че е редно хората, които казват, че интегрират ромите да дойдат да видят как се взимат парите за интеграция. Това не е интегриране, след като не можеш да му наложиш някакъв определен начин на живот, смята Стоянова и добави, че незаконните постройки трябва да се премахнат. Както ние си строим и усъвършенстваме домовете си, минаваме през институции и си ги правим, категорична бе жителката на Гърмен.

"Държавата би трябвало да се притеснява, защото на българина вече му омръзна всички да са му на гърба. Ромите не бива да бъдат гето, ако искате да е гето, да е с бариера. Показваш лична карта, имаш работа, излизаш, нямаш ли работа – стоиш. Да видим тогава дали ще имат по 10 деца, когато са на 30", заяви тя.

"Протестираме за бъдещето на децата и внуците си, защото както е тръгнало бездушието на управниците ни положението на децата ни ще бъде много опасно. Исканията ни са да се съборят незаконните постройки и незаконно пребиваващите в Гърмен да си отидат по местата", каза Георги Пулев от Гърмен. "Страх в Гърмен има много. Нямаме нищо против обикновените цигани, а против крадците и престъпниците", добави той.

Протестиращите издигнаха и лозунги "Къде са парите за евроинтеграция", "Обединена и силна България", "Цацаров, докога ще те чакаме" и "Земя, напоена с кръв, не се продава"

Причината за недоволството на хората е, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство официално съобщи, че насроченото за 13 юли събаряне на две от ромските постройки в Гърмен няма да се състои. Именно заради това гърменчани обявиха, че отказват да плащат местните си данъци, докато не бъде решен проблемът. 

Съдът е поискал от България да спре разрушаването, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели. Дирекцията за национален строителен контрол в петък излезе със становище, в което се казва, че институцията ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в село Гърмен при стриктно спазване на човешките права и принципа за съразмерност. До момента са премахнати осем незаконни строежа в селото, тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение. От ДНСК е отправено писмо до кмета на общината, с което уведомяват, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои  насрочване на принудителното премахване. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст