И жените на 40 години са дискриминирани при търсенето на работа

жена работа и семейство

Границата на дискриминацията към жените в трудова среда рязко пада – вече засегнати са дамите на 40-45-годишна възраст, съобщават от Фондация "Български център за джендър изследвания". Пенсионната реформа не е достатъчна, а трябва да е съпроводена и с недискриминационни мерки. Те се налагат, заради сблъсъка на множество фактори в средата, които влияят на трудовото представяне на дамите.

"Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни", заяви управителят на фондацията Генова Тишева. Тя обясни, че дискриминацията не засяга само възрастта, но и външният вид на жените и прибързаните заключения дали са подходящи за определен вид работа. "Няма изследвания за това каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години. Никой не се е интересувал от това как ще се отрази това изискване на жените по-специално", коментира Тишева.

"Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания в пенсионната реформа ще доведе до много сътресения в живота им", коментира още Тишева. Според нея, реформата трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, което може да включва преместване на друга работа с цел пълноценно използване на капацитета на работещите жени.

"Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, не са благоприятни за трудовите и осигурителни права на мъжете и жените в България", коментира още управителят на фондацията. Тишева допълни, че разликата в пенсиите на двата пола от край време не е продиктувана от реформите в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете. "Смятаме, че и за двата пола изискванията за възраст и стаж за пенсиониране са много високи", каза още представителят на фондацията.

Тя е на мнение, че изискванията, залегнали в промените на Кодекса за социално осигуряване, не са част от стандартите на Европейския съюз. "Те идват на фона на тежък икономически и политически преход, съпътстван с голяма несигурност, икономическа принуда, рязко променяща се конюнктура, и дори експлоатация на пазара на труда", обясни тя.

Има голяма вероятност да бъдат предявени искове за защита на правата на работещите срещу приетите разпоредби в Кодекса на труда и окончателните разпоредби на КСО. "Такива вече се наблюдават и в други държави, които налагат подобни реформи", каза Тишева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст