Закриваме 41 общински депа до октомври

Депо за неопасни отпадъци „Садината”

До октомври ще бъдат закрити 41 общински депа, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Това се налага, след като съдът на Европейския съюз постанови решението си по делото срещу България за неизпълнение на директивата за депониране на отпадъци. До момента е преустановена експлоатацията на 25 общински депа, а от началото на годината досега са въведени в експлоатация пет регионални системи.

България трябваше да прекрати експлоатацията на старите общински депа до 16 юли 2009-а. По този повод бе повдигнато и обвинение към страната ни. Това първо съдебно решение не предвижда финансови санкции. То признава, че не сме изпълнили ангажиментите си и ни задължава да предприеме необходимите мерки. В случай, че държавата членка не отстрани нарушението на правото на ЕС, съдът може да наложи финансова санкция.

От министерството се оправдават, че прекратяването на експлоатацията на старите депа е в пряка зависимост с изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците. Те от своя страна се финансират от околна среда "Околна среда 2007-2013", а спирането на плащанията и съдебните процедури, заради несъгласието от населението за изграждането им, са основните виновници за протакането.

Припомняме, че плащанията по "Околна среда" бяха спрени през ноември 2013-а, в резултат на което министерство на финансите замрази плащанията към бенефициентите на програмата за 5 месеца (март-август 2014-а). Спирането на плащанията пък съвпадна с активния строителен сезон, което от своя страна наруши сериозно финансовия поток при възстановяване на заявените средства. ЕК възстанови плащанията по ОПОС 2007-2013 едва година по-късно на 19 ноември 2014-а.

От екоминистерството обещават, че към момента българските институции полагат всички възможни усилия както за да се предотврати завеждане на второ дело, така и за изграждането на всички регионални системи. Финансови санкции ще бъдат наложени в случай, че огромните ни усилия за наваксване на забавянето се окажат неуспешни.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст