Безплатният достъп до морския бряг – задължение на концесионера

спасители на плажа

Сред основните проблеми на българските плажове са липсата на достатъчно спасителни постове, на твърде много неохраняеми плажове, непълно медицинско оборудване и осигуряване на свободен достъп до крайморската ивица. Констатациите направи министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, след като провери спазват ли се изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Един от основните проблеми е, че на всички плажове има недостиг на спасителни постове, а на неохраняемите плажове липсват спасители. Причината е, че нямало желаещи, призна регионалният министър. Тя допълни, че е обсъдила проблема и с Агенцията по заетостта, така че тя да помисли за създаването на целенасочени програми в Бюрата по труда. Проблем има и с непълното медицинско оборудване на пунктовете за спасителна помощ.

Павлова увери още, че едно от задълженията на концесионерите е да осигурят безплатен достъп до морския бряг. Темата нашумя, след като туристи се оплакаха, че за да стигнат до плажа на Силистар, трябва да платят такса между 5 и 10 лева. В задълженията им влизат още и осигуряване на медицинска помощ, течаща вода и достъп до тоалетни. На плажовете трябва да има и табели както с информация за платените зони, така и за свободните.

Регионалното министерство вече е направило проверка на 99 плажа. От тях 56 са дадени на концесия, а останалите под наем. Проверката е показала, че има нарушения в 56 от тях, призна Павлова и допълни, че става въпрос за разполагане на по-голям брой обекти от разрешеното, като например – повече маси, столове, тенти, шатри и т.н.

Другият проблем е, че концесионерите или наемателите не са предоставили схема как ще разположат търговските си площи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст