Сангрия – Плодовият взрив
Лятото е слънце жега и плодове. Но не „пластмасови“, отгледани в парници, а истински – сочни, ароматни и вкусни. Затова коктейлите приготвени с тях са изключително свежи. Сангрията, например, се приготвя от плодове, червен вермут и ром. Плодовете може да се всякакви, стига да ги оставите да престоят в алкохола не по-малко от 15 минути. През това време те ще придадат на напитката максимален аромат и вкус и поемат голяма част от етанола (чистия алкохол). В резултат на това сангрията ще стане по-лека и вкусна. Затова пък плодовете вече няма да са годни за консумация. Ако решите да ги ядете организмът ще възприеме смесения с фруктоза етанол като захар. Преяждането със „спиртосани плодове“ лесно може да ви докара алкохолна интоксикация.
Съставки:
Червен вермут – 500 мл
Светъл ром – 100 мл
Sprite или 7-up – 750 мл
Лимон – 2 бр.
Портокал – 1 бр.
Зелена ябълка – 1 бр.
Нарежете плодовете и ги залейте с вермута и рома. След 15 минути добавете 6 кубчета лед, долейте газираната напитка и разбъркайте.
Summer punch – Пуншът на лятото
В горещите летни дни вероятно мечтаете да се пренесете от задушния град някъде в тропиците с вълшебна пръчка. Има два начина да превърнете приказката в реалност – да си купите самолетен билет или да си приговите чаша пунш от текила и екзотични плодове (манго, ананас, папая и т. н.). Правилният алкохол, с който коктейла със сигурност ще стане вкусен, е текилата, върху чийто етикет пише Reposado (отлежала) и „сто процентов сок от синьо агаве“. Такава напитка отлежава в дъбови бъчви най-малко два месеца, а понякога цяла година. През това време част от спирта се изпарява и на преден план изпъкват свежите нотки на цитруси и тропически плодове, с лек оттенък на ванилия.
Съставки
Текила – 50 мл
Ананасов ликьор – 150 мл
Крушов ликьор – 15 мл
Кайсиев ликьор – 20 мл
Сок от лайм – 5 мл
Ананас, круша, кайсия – по три парчета от всеки плод.
Напълнете шейкъра с лед, добавете ликьорите, сока и текилата. Разклатете и налейте предварително филтирирания коктейл в чаша пълна с плодове и кубчета лед.
Bellini – Изисканото удоволствие
Знаете ли с каква напитка са предпочитали да освежават писателите Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд и Дороти Паркър, режисьорът Орсън Уелс и милиардерът Аристотел Онасис? Любимият им коктейл се казва Bellini и се приготвя от една част пюре от пресни праскови и две части италианско газирано вино Prosecco.
Създател на напитката е Джузепе Чиприани, собственик на венецианския Harry’s Bar. Съчетавайки виното и прасковите той опитал да възпроизведе пастелната гама в картините на един от най-великите италиански художници на Средновековието – Джовани Белини, на чието име е кръстен легендарния коктейл. Ако решите да се насладите на питието на бохемите, не заменяйте италианското Prosecco с шампанско, което не може да се похвали с достатъчно плодов вкус.
Съставки
Prosecco – 100 мл
Прясно пюре от праскови – 50 мл
Охладете чашата, добавете пюрето и долейте газираното вино като разбърквате с барманска лъжица.
Martini Royalе – Шумът на морето
Ако са ви омръзнали класическите летни хитове – мохито, дайкири и маргарита, поглезете с нещо ново. Коктейлът Martini Royale е съвсем млад, световната му премиера се състоя през 2010-а на кинофестивала в Кан и бе посрещната с възторг от публиката. И това не е чудене – какво по-освежаващо от много лед, мента и лайм. Създателите на коктейла съветват не само да пиете Martini Royale, но и да го „слушате“ – ако приближите чашата до ухото си „шепотът“ на мехурчетата на газираното вино и почукването на ледените кубчета със сигурност ще ви напомнят шума на морски прибой.
Съставки
Газирано вино Martini Prosecco – 100 мл
Вермут Martini Bianco – 100 мл
Сок от лайм – 15 мл
Мента – 1 стрък
Напълнете две трети от чашата с лед, изстискайте сока от лайма, добавете Martini Prosecco и Bianco и разбъркайте с барманска лъжица. Не забравяйте да украсите с парченце лайм и стрък мента, който леко сте смачкали с длани, за да събудите аромата й.