Американски танкове идват за учение в България

американски танк

В България пристига американска техника за планираната съвместна многонационална подготовка "Black Sea Rotational Force – Platinum Lion 16-1", съобщиха от Министерството на отбраната. В състава й влизат четири танка М1, бронетранспортьори "Страйкър", артилерийски системи, както и поддържаща техника.

Българската страна ще участва с бронирана техника и с техника за осигуряване и поддръжка.

В съвместната подготовка ще участват 160 военнослужещи от Морската пехота на САЩ както и 35 военни от Румъния. От българска страна ще участват сили на Сухопътните войски от състава на 61-а механизирана бригада, Националния военен университет и Съвместното командване на силите.

Учението ще бъде на два етапа през септември и октомври на учебния полигон "Ново село".

Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и операции по поддържане на мира, както и повишаване на нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от Морската пехота на САЩ и формированията от българските Въоръжени сили. Учението ще допринесе за повишаване на възможностите и способностите на Българската армия за участие в съвместни многонационални операции, отбелязват от военното ведомство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст