Борисов: България и Туркменистан са призвани да запазят мира в своите региони

Бойко Борисов Туркменистан

"Нашите две страни са призвани да съдействат за запазването на мира и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в своите региони." Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който беше на официално посещение в Туркменистан. 

Той подчерта значението на азиатската държава за енергийната сигурност на България и Европейския съюз с оглед диверсификацията на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа. "Заедно ние можем да дадем ценен принос и за укрепването на международната енергийна сигурност като важен елемент на глобалната сигурност днес", убеден е премиерът.

По думите му характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие. Необходими са общите усилия на всички държави, независимо от тяхната роля и място в международните отношения.

Борисов отбелязва, че днешните срещи са дали началото на двустранен политически диалог на най-високо държавно равнище, а подписаните двустранни документи дават добра основа за изграждане на българо-туркменистанското сътрудничество в различни сфери.

"За мен това посещение е доказателство за наличието на добра политическа воля за продължаване и разширяване на двустранния ни обмен. В атмосфера на доброжелателност и конструктивизъм ние разменихме ценни идеи за съдържанието и обхвата на бъдещото ни сътрудничество, за начините и пътищата за неговото динамизиране", коментира още Борисов. Той допълва, че важен приоритет е изграждането на балансирани взаимноизгодни търговско-икономически отношения, както и сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Заедно с това двете страни са се обединили около наличието на взаимен интерес и на добри възможности за сътрудничество и в други приоритетни области, като например строителството, транспорта и съобщенията, туризма, селското стопанство и хранителната промишленост.

"Убеден съм, че нашите общи усилия и действия ще бъдат подчинени на постигането на по-добро общуване и разбирателство между народите, което е в пълно съзвучие с целите на международния мир, сигурност и сътрудничество", подчертава премиерът и благодари на президента на Туркменистан за топлото и сърдечно посрещане.

Борисов посочва още, че посещението му в азиатската държава е завършило с прием, даван от президента Н. Пр. г-н Гурбангули Бердимухамедов в чест на българската делегация. Преди това той се е срещнал и с кмета на Ашхабад, както и с мюфтията на Туркменистан.

Българският премиер е положил венец на паметника на Независимостта на страната и е подчертал, че България цени високо стремежа на неутрален Туркменистан да съдейства за повишаване на стабилността в Централна Азия, както и неговия принос за укрепване на сигурността в тази част на света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст