Български строители ще търсят партньори в Туркменистан

Лиляна Павлова Туркменистан

България ще си сътрудничи с Туркменистан в областта на строителството. Това става възможно с подписването на споразумение за строителство и архитектура между министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и туркменският й колега Чаръй Атаев, съобщиха от правителствения пресцентър. Павлова е на официално посещение в страната заедно с премиера Бойко Борисов.

Туркменистан е една от бързо развиващите се икономики в света, която насочва усилията си към развитие на строителния сектор с изключително високи темпове в съответствие с цялостната програма за развитие на страната. В момента там се строят много жилищни и обществени сгради, съоръжения, обекти на пътната, спортната, водната и жп инфраструктурата.

С подписването на документа се очаква да се засили сътрудничеството между двете страни, както и между строителните фирми и производителите на строителни материали.

Споразумението конкретизира и отношенията в нормативната уредба в областта на строителството и архитектурата, градското управление и прилагането на принципите за устойчиво развитие, обмяната на опит при осигуряване на сеизмична устойчивост, енергийната ефективност на сградите и обновяването на сградния фонд, както и съдействието при установяването на контакти между неправителствени организации и браншовите съюзи в областта на строителството и строителната индустрия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст