През 2100 г. в България ще живеят 3.4 млн. души

бебе

В периода 2015-2050 г. населението на България ще намалее с 27.9%, което е около 2 млн. души. Това става ясно от доклада на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН, който разглежда перспективите пред нациите и прогнозите за демографското им развитие. 

Според данните след 35 години България от страна с 7.15 млн. ще се обитава от 5.15 млн. души. В случай, че темповете се запазят без промяна, то през 2100 г. "развитието" на държавата ще отбележи своеобразен "рекорд", когато на територията ще живеят около 3.4 млн. души. 

Тези притеснителни данни напомнят за първите преброявания след Освобождението, когато общият брой на населението, живеещо в Княжество България и Източна Румелия, е около 3 млн. души. Пикът по този показател е в средата на 80-те години, когато населението на страната достига почти 9 млн души.

Северната ни съседка се намира на втора позиция по този показател. През следващите 35 години Румъния ще се "стопи" от сегашните 19.5 до 15.2 млн. души, което се изчислява на отрицателен приръст от 22.1 процента. В не особено престижната класация участват още Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Латвия, Литва, Сърбия, Хърватия, Унгария, Япония, Беларус, Полша, Естония, Грузия и Гърция. 

Като отличник в тенденцията с най-малко свиване на населението, е посочена страната Сейнт Винсент и Гренадини, държава от Централна Америка, където към днешна дата на територия от 389 квадратни километра живеят 109 000 души, колкото ще бъдат и през 2050 година. 

Според доклада България е в десетката и на още една притеснителна класация. От данните става ясно, че страната ни е на седмо място по застаряване на населението. Лидер е Япония, след което следва Германия, френският остров Мартиника, Италия, Португалия и Гърция. След нас в класацията са Австрия, Китай и Испания. 

Според проучването през настоящата година лицата на възраст между 0 и 14 г. са 14.1 процента. Хората от 15 до 59-годишна възраст са 58.9 на сто, а тези над 60 години са 26.9 процента. Осемдесетгодишните са около 4.5 на сто. Любопитно е развитието на прогнозата за следващите години. След 35 г. най-малките българи ще са 14.7%, населението до 59 г. ще е 48.8%, а 36.4% ще бъдат над 60 години, като най-възрастните – над 80 г. ще са 7.6 процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст