КЗД отхвърли жалба на кмета на Видин по дело за дискриминация

свален кмет видин

Комисията за защита от дискриминация остави без уважение жалбата на видинския кмет Герго Гергов срещу наложената му глоба, научи „Конкурент“. Втора инстанция намали санкцията от 400 лв. на 250 лв., но призна, че Гергов е нарушил Закона за защита от дискриминация. Делото срещу него беше образувано по жалба на Маргарита и Ангел Флорови от Видин. Казусът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд, пред който страните имат право да обжалват в 14-дневен срок.

Флорови са наематели на общинско жилище. Според сигнали, семейството не обитавало дома си постоянно, а често ходело в чужбина. Въпреки това било сред редовните платци. През 2013 година общината предлага на титуляра Маргарита Флорова нов едногодишен договор за наем с промени. В него е поставено ново изискване за ползване на общинското жилище – наемодателят има право на всеки 3 месеца да установява фактическото обитаване на жилището, правейки проверки на място съвместно с органите на МВР. При всяка проверка трябва да се съставят протоколи. В случай на установяване на нарушение, наемодателят има право да прекрати договора с наемателя.

Решението на комисията за защита от дискриминация е, че с промените в договора за наем спрямо семейство Флорови е осъществено неравно третиране в сравнение с останалите наематели на общински жилища и се създава неоправдана намеса в личния им и семеен живот. Флорови, които се жалват от дискриминацията на видинския кмет, са родители на председателя на движението „Аз обичам Видин“ Юли Петров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст