Павлова: Големите инфраструктурни проекти ще са готови до края на октомври

лиляна павлова

Повечето инфраструктурни проекти свършват в края на октомври заради края на програмния период, а не заради местните избори. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ.

Тя обясни, че всички проекти, които се изпълняват в момента, са сключени със срок края на ноември. Целта е те да бъдат приключени през октомври, за да може държавата да се изплати до края на ноември и да може да се отчете през декември на Европейската комисия.

Павлова отново посочи, че до края на октомври трябва да бъде готов участъкът на автомагистрала „Струма" между Дупница и Благоевград, който в момента е готов на над 70%. Паралелно през есента ще започне изграждането на 2 нови участъка – Благоевград – Крупник и от Сандански до Кресна – единият 17 км, другият 21 км. Министърът увери, че ще има връзка на „Струма" за Рилския манастир и не е забравено това да се направи.

"През октомври ще предложа на МС прекратяване на договори на концесионери на плажове, които системно са некоректни“, заяви още министърът.  „В следствие на проверките ни по Черноморието и констатираните нарушения, над 56 от концесионерите и наемателите на плажовете получиха уведомления за санкции, както и предписания какви мерки трябва да предприемат. Безспорно при почти всички плажове установихме несъответствие и проблеми в няколко основни категории – най-вече нарушаване изискването за 50% свободна зона, проблеми със спасителите и хигиенните условия и наличното медицинско оборудване.“ Това заяви министър Лиляна Павлова по отношение на проверките на плажовете по Черноморието и допълни, че недобросъвестните концесионери и наематели са предупредени, че договорите им могат да бъдат прекратени. Тя напомни, че през 2012 година по нейно предложение са прекратени няколко договора поради системно неизпълнение на задълженията по тях и заяви, че смята след края на летния сезон отново да предложи да се пристъпи към такива мерки.

Регионалният министър изрази възмущението си от арогантността на някои от концесионерите и чувството за безнаказаност заради увереността им, че могат многократно да си плащат глобите и да продължават да нарушават договорите. Като най-недобросъвестни изпълнители по договорите тя определи концесионерите на плажове в Слънчев бряг, Царево и Ахтопол. Министър Павлова обяви, че годишните приходи от глоби са средно 1,5 млн. лева, докато, за сравнение, приходите от концесионни такси и наеми са около 10 млн. лв. Тя съобщи, че някои концесионери и наематели непрекъснато намират начини да заобикалят правилата, но увери че този път върху тях ще се стовари цялата тежест на закона.

Лиляна Павлова разясни, че доклада на прокуратурата се базира на резултатите от проверките, които МРРБ предостави. „Ние проверяваме, санкционираме, както е според договора, даваме три дни да се отстранят нередностите, след това проверяваме отново и налагаме съответните глоби. Това, което прокуратурата казва, че извън тези финансови глоби, които ние налагаме по договор като процент, трябва да налагаме и глоби по Закона за административните нарушения – нещо, което досега никога не е правено“, съобщи министърът. „Разбира се, ние ще изпълним препоръката на прокуратурата, но за мен в случая със системните нарушители най-добре е просто да прекратим договорите.“, допълни тя.

Министърът поздрави хората за активния граждански контрол, тъй като, макар и МРРБ да се опитва максимално да следи всичко по плажовете да е изрядно, не може да бъде постоянно навсякъде.  
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст