Армията няма да стреля по бежанците, увери Митов

даниел митов

Армията, която бе изпратена по границата с Македония, за да помага на полицията за охраната й, няма да стреля или да арестува незаконни имигранти, а само ще наблюдава ситуацията. Това увери в ефира на БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. 

Заради засиления миграционен поток към Македония и Сърбия преди ден на ГКПП "Гюешево" бяха разположени два военни джипа "Хамър" с леки картечници и общо 25 военнослужещи, които да патрулират в района. Според дипломат номер едно у нас на никого не е минавало през главата да стреля по някого. Той успокои, че военните ни са на границата с възможно най-леката транспортна и бронирана техника. "Командироването им е в защита на националния интерес и на сигурността на българските граждани заради недостатъчния ресурс на МВР, заето да пази границата с Турция“,  уточни Митов. 

По повод засилващият се миграционен натиск към Балканите той призова страните от Югоизточна Европа да полагат усилия да се интегрират за справяне с общите проблеми и да покажат, че могат да ги решават заедно, а не че са регион на несталбилност и взаимно недоверие. 

"В момента се борим с последствията, а не причините за бежанския поток – конфликтът в Сирия и Ислямска държава. Прекалено дълго време мерките за борба с Ислямска държава не дават ефект. ИДИЛ се разраства, създава държавна архитектура", каза още Митов, подчертавайки, че трябва да се прави ясно разграничение между бежанци и икономически имигранти. Според него икономическите мигранти трябва да бъдат връщани обратно. Митов коментира, че страните в Европейския съюз не работят заедно за регистрацията на бежанците и икономическите имигранти. 

По повод провеждането на референдума в чужбина външният министър изрази опасенията си, че в голям брой от секциите в чужбина ще бъде регистриран слаб или дори никакъв интерес към допитването. По думите му външното министерство работи съвместно с ЦИК за промяна на структурата на секционните избирателни комисии в чужбина, така че тя да съответства на интереса на българските граждани.

Министърът призова партиите да запълнят със свои представители секциите в чужбина, за да разтоварят администрацията от този ангажимент. По негови сметки около 600 души трябва да бъдат командировани в секционните избирателни комисии. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да увеличи бюджета за изборите над одобрените от Министерството на финансите 51 млн. лв., заради исканите командировъчни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст