ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврото – изненадващото лятно убежище

Евро

Самата мисъл, че единната европейска валута може да приюти търсещите сигурност пари, доскоро изглеждаше еретична на фона на гръцката олелия и на ударното печатане на пари от Европейската централна банка. През последния месец обаче еврото регистрира над 4% ръст към кошницата от парични единици на развитите държави и стана отличникът на групата. Европейските пари прехвърлиха 1.17 щ. долара по време на валутната търговия на 24 август ("черния понеделник" за световните фондови борси), което се случва за първи път от 15 януари, когато Швейцарската национална банка се отказа да защитава минималното ниво на франка към еврото. Единната европейска валута се повиши с около 11% спрямо 12-годишното си дъно от 1.0458 щ. долара, което "удари" през март.

Този ръст обаче се стопи до около 7% в края на валутната търговия на 27 август, когато пазарните трусове започнаха да затихват и търговците отново започнаха да оценяват трезво реалността, сваляйки еврото под 1.13 щ. долара.  

Въпреки че случилото се е жест на доверие към еврозоната, то усложнява задачата на ЕЦБ да ускори икономическия растеж на 19-членната общност. Защото по-силната валута има потенциал да ограничи износа и да охлади инфлацията – все неща, които вървят срещу стратегията на европейските централни банкери. Юлската инфлация в еврорегиона беше едва 0.2% при целеви 2% на ЕЦБ. А прогнозите за тазгодишния растеж на блока на еврото е 1.4% – едва половината от средната стойност за страните от Г-20.

Все пак, валутните анализатори на "Комерцбанк" не са се отказали от предвижданията си за паритет между еврото и щатския долар до края на 2016-а. Те очакват спад на европейските пари до 1.06 щ. долара към 31 декември 2015-а. Валутните експерти на "Голдмън Сакс" пък прогнозират 95 цента за едно евро през следващите 12 месеца и 80 цента за евро през 2017-а.

Засега атмосферата в еврозоната е доста ведра.

Доверието на френския бизнес е достигнало до най-високото си за последните четири години равнище през август, защото по-евтиният суров петрол е стимулирал вътрешното потребление, а по-евтиното в предишните месеци евро – износа. Това повишение предполага, че френското стопанство продължава да се възстановява и е напът да достигне най-високия си подем за последните три години. Френското финансово министерство и МВФ са се обединили около прогнозата за 1% ръст през 2015-а срещу средно под 0.5% в периода 2012-2014-а.

Германският мотор също работи на пълни обороти и вдъхва оптимизъм на местния бизнес, чието доверие в икономическата перспектива на страната се е повишило неочаквано през август, въпреки тревогите около Гърция и около охлаждането на китайското стопанство, което може да забави германския растеж. БВП на Германия се е увеличил с 0.4% през второто тримесечие, като най-голям принос имат задграничните продажби с 2.2% ръст и  частното потребление – с 0.2 процента. Докато капиталовите инвестиции са се свили с 0.4%, отнемайки 0.1% от растежа.  

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3151 млн. евро (6163.6 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст