И отцепниците от СИРИЗА не успяха да сформират кабинет

лафазанис

Новите избори в Гърция вече са сигурни. Третата най-голяма партия в парламента – "Народно единство", която бе формирана от отцепници от СИРИЗА върна мандата за формиране на ново коалиционно правителство. 

Лидерът на формацията Панайотис Лафазанис, който бе министър на енергетиката в кабинета на Алексис Ципрас, отказа да преговаря за съставянето на ново управляващо мнозинство. "Мисля, че можем да отидем на избори, придържайки се към духа на конституцията", каза Лафазанис на президента Прокопис Павлопулос по време на среща помежду им. 

След като гръцките политически лидери не успяха да формират коалиционно правителство в рамките на настоящия парламент, президентът Прокопис Павлопулос призова председателката на Върховния съд на Гърция Василики Тану да положи клетва като служебен премиер.

Тя ще бъде първата жена-премиер в историята на Гърция. Служебното правителство ще встъпи в длъжност в петък сутринта.

Дотук се стигна, след като гръцкият министър-председател и лидер на СИРИЗА подаде оставка. Той призова за предсрочни избори с надеждата да получи нов, по-силен мандат, за да приложи тригодишната спасителна програма. Но именно тя предизвика бунт сред съпартийците му, които се обявиха срещу споразумението с кредиторите и една част от тях напуснаха партията и сформираха нова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст