Изборите ще ни струват 50.5 млн. лева

Избоори Парламент 2014 избирател гласуване

Държавата ще задели 50 551 000 лева за организацията и провеждането на местните избори и националния референдум наесен. Това реши правителството, което прие план-сметката за разходите за вота.

Постановлението е прието неприсъствено, съобщиха от правителствената пресслужба.

За организационно-техническите дейности, които Министерският съвет трябва да извърши, са предвидени 37 млн. лева. От тях 21.4 млн. лв. ще отидат за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В тази сума са предвидените средства за логистично осигуряване на изборния процес, включително за отпечатване на хартиените бюлетини, осигуряване на устройства за машинно гласуване, консумативи и т.н.

На Централната избирателна комисия ще бъдат преведени общо 6.2 млн. лв., като от тях 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лв. за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 млн. лв. за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване.

Средствата, планирани за МВР, са 4 млн. лв., а Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще получи 1 млн. лева.

За организирането на изборите в чужбина Министерството на външните работи ще разполага с 1.5 млн. лева. Според Изборния кодекс ведомството на Даниел Митов трябва да осигури по един представител за всяка секционна избирателна комисия зад граница, където ще се провежда вот за референдума. По тази причина министерството ще се нуждае от повече пари.

Най-често осигуряващите вота зад граница са командировани служители, като този път се очаква броят им ще е около 600 души. Предвижда се и увеличение на командировъчните.

Други 16 000 лв. са за Министерството на образованието и науката за ползването на училищната база. Към бюджетите на БНТ, БНР, БТА и Сметната плата ще бъдат отделени съответно 500 000 лв., 200 000 лв., 100 000 лв. и 35 000 лева.

Вчера премиерът Бойко Борисов нареди на финансовия министър Владислав Горанов да намери необходимите средства за провеждането на избори, но даде да се разбере, че не е доволен от размера на поисканата сума, която по първоначални изчисления е достигнала 70 млн. лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст