Линейките трябва да пристигат за 8 минути

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на официална церемония по време на която ще бъдат дарени четири линейки на „Бърза помощ” –София. Събитието ще се състои в понеделник

Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките и от тях ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. Това обясни пред Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа.

„Децата са с предимство, те винаги ще са с код „червен” за линейките”, уточни зам.-министърът.

„Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родителите винаги са много притеснени в обясненията си”, допълни Шарков. Но при всички случаи важно е страданието на пациента, а не неговата възраст, стана ясно от думите му.

„Новият регламент ще влезе в сила най-късно другия месец. Стремежът на всички ще бъде да се реагира бързо, за да се обхванат максимален брой случаи”, поясни той.

Шарков обаче уточни, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Той даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%. По думите му линейки ще бъдат пренасочвани в движение, ако са тръгнали за пациент с код зелено, но се появи червен код в района.

Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем. „Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше”, заяви Шарков.

„Голяма част от линейките в София са в непрекъснато движение. Може да се случи така, че дадена кола да бъде пренасочена от едно повикване със зелен код към друго с червен. Трябва да имаме разбирането, че това, че сме си уболи пръста или сме се закашляли не е състояние, което изисква линейката да дойде първо при нас. Децата винаги са код червено. Родителят може да преувеличава симптомите, но ние винаги сме длъжни да реагираме бързо”, коментира още Ваньо Шарков.

Той допълни, че с предимство са и хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми. „Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт”, завърши Ваньо Шарков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст