Партидите за пенсия да се местят само след нотариална заверка

настимир ананиев

Хората, които искат да изместят парите си от допълнителното пенсионно осигуряване (втория стълб) в конкретно дружество, което да управлява техните средства, трябва го правят с нотариус. Това смята народният представител от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който публикува в своя профил във "Фейсбук" коментар по темата. 

Депутатът се обяви твърдо срещу предложението местенето на парите за втора пенсия в Националния осигурителен институт (НОИ) да става само със заявление, но без нотариус. Той отбеляза, че през 2012 г., когато лично е преместил своята партида в частно дружество, което да управлява парите му, го е направил по надлежния ред – чрез нотариална заверка. 

"Не може да има два различни начина за местене – когато е за НОИ без заверка и когато е в друг частен фонд – със заверка", изтъква Ананиев. Той споделя и още една дори по-важна причина. Ако гражданинът не представи подобна нотариална заверка ще се получат куп злоупотреби. 

"Ако някой прехвърли вноската ти в НОИ няма и да разбереш. Колко често хората проверяват тези вноски? Също така има над 1 млн. българи, които са в чужбина, но имат партиди във фондовете тук, ако някой ги прехвърли в НОИ ще минат години преди да разберат. Така че нотариалната заверка трябва да е задължителна, ако се опитат да го вкарат в наредба, ще предложа законопроект за изменение и допълнение, който да гарантира правата на заинтересованите", коментира още народният представител. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст