Митхат Табаков – сам юнак в затвора

Митхат Табаков

Единственият депутат, осъден за корупция, който и в момента търка наровете във Варненския затвор, е Митхат Табаков – лекар по образование, виден деятел на ДПС в Дулово, бивш кмет на общината и вече бивш депутат. В момента той лежи във Варненския затвор по две влезли в сила присъди за престъпления, които е извършил като кмет на Дулово.

Табаков със сигурност не е най-виновният за повсеместната кражба на държавни пари и имущество, на която се "наслаждаваме" вече 25 години. Но като се зарови човек в делата срещу него, разбира  колко е емблематичен всъщност този партиен функционер. Не само защото може да бъде използван като визитка на епичната ни битка с корупцията, с която да се пъчим пред Европа. Но и заради факта, че делата срещу него много ясно описват начина, по който се разпределят общите ни пари. Те показват как всъщност се управляват държавата и скритите механизми, които я "движат". Защото Табаков съвсем не е единственият управляващ, заслужил да лежи в затвор. И не е открил "топлата вода" – просто е приложил трикове, които ползват всички.

"Батко и братко" 2

Аферата, за която Митхат Табаков получи първата си присъда, спокойно може да бъде наречена "Батко и братко" 2. А основанията за това се четат  в мотивите на съдебните инстанции, през които се превъртя делото. А то вече приключи –  Табаков в момента излежава присъда от пет години затвор именно по него.

Историята датира от 2009-а и разказва как една варненска фирма за търговия с автомобили и резервни части, която никога преди това не се е занимавала със строителство, може да спечели обществена поръчка за 28 876 258 лв. за строеж на водопроводна мрежа и канализация. При това по проект, финансиран от ЕС по програма "Околна среда". Документите по делото описват схема, която със сигурност звучи познато, защото сме я срещали и в други дела срещу управници от цяла България – за жалост само от така наречения "среден ешелон" на властта: обявява се обществена поръчка, но в комисията за оценка на офертите се включват хора, които и идея си нямат от строителство или от обществени поръчки. За сметка на това пък са  служители в общините и лесно могат да бъдат "натиснати". Дават им се съответните указания и те ги изпълняват – посочват точно тази фирма, която трябва.

В дуловския случай обаче има друга екстра: спечелилата поръчката за 28 милиона варненска фирма не може да мине за случайна, защото братът на кмета Табаков е женен за дъщерята на собственика й. Нещо повече: от цитираните от съда свидетелски показания и от разпечатките от спецразузнавателните средства, приложени към делото, става ясно, че тази фирма очевидно е била твърде "близка" до сърцето на брата на Табаков, защото той охотно е говорил с различни хора за нейни сделки или за паричните й преводи – нещо, което като страничен човек не би следвало изобщо да го интересува.

За беля една от фирмите, участвали в поръчката, решила да се оплаче в Министерството на околната среда. Оттам пратили проверка и установили, че има нарушения при провеждането на поръчката. А две години по-късно това се потвърдило и в съда – поръчката била отменена от ВАС.

Да вземеш заем, че да имаш за подкупи

Другата присъда на Табаков е по още по-впечатляващо обвинение: за подкуп. За това е наказан с три години затвор. Тя влезе в сила през февруари тази година. Само че престъплението, за което става дума, е повече от "брадато" – извършено е още през 2004 година, почти веднага след като Табаков спечелил кметския пост в Дулово.

Според присъдата кметът си поискал и получил 10 000 лв. подкуп от шефа на местното ВиК (в което впрочем общината е съсобственик), за да го "уреди" с обществена поръчка за 120 000 лева. И въпреки че шефът на дружеството се опъвал и обяснявал, че няма как да извади пари за рушвет от касата, накрая бил принуден да събере личните си спестявания, а дори взел и заем от приятели и превел 10-те бона по сметка, посочена от кмета. Пет дни по-късно набързо организираната процедура за възлагане на малка обществена поръчка приключила и ВиК-то получило заветния договор за безвъзмездната помощ от МОСВ. Само че, макар и след години, Табаков бе осъден за това.

Двете присъди на Табаков вече са кумулирани. За да сме в помощ на премиера Бойко Борисов, който продължава вече от години да се чуди защо престъпниците са все извън затвора, ще обясним какво значи тази сложна дума. Става въпрос за текст от Наказателния кодекс, който дава възможност на извършители дори на по 10 и 20 престъпления да излежават само една-единствена присъда за всички тях – най-високата. В случая с Табаков, вместо да изтърпи и двете си наказания – веднъж 5 и веднъж 3 години, той ще стои в затвора само пет години. И то не всичките – законът му дава право и да бъде пуснат предсрочно, веднага след като изтърпи половината от наказанието си. Стига да покаже добро поведение зад решетките.

Следва продължение

Междувременно делата срещу него продължават да се точат. Тези дни Софийският градски съд оповести мотивите по третата поред присъда, която бе прочетена срещу Табаков – за длъжностно престъпление. По това дело, което през юни тази година приключи едва на първа инстанция, отново става дума за прашасало обвинение. По него той е подсъдим заедно с друга знакова фигура от ДПС – Гюнай Сефер, който също бе депутат и виден функционер на ДПС и мастит бизнесмен от региона.

И в това обвинение се говори за обществена поръчка – този път за ремонт на пътища. Спечелила я през 2004-2005 г. фирма на Сефер. Трябвало да асфалтира няколко отсечки от вътрешната пътна мрежа в общината, но при село Върбино ремонтът така и не бил довършен. Машините просто спрели на средата на пътя – така си и остава неизвестно защо. Парите за целия ремонт обаче били съвестно преведени от държавата чрез нейното дружество "Публични инвестиционни проекти" ЕАД. И според прокуратурата бюджетът е бил ощетен с над 90 000 лева.

Странното в случая е, че прокуратурата е научила за това чак през 2009 г., и то от медиите. А още по-странна е внезапната промяна в обвинението, която бе направена буквално в края на процеса – вместо за документна измама, Табаков изведнъж се оказа обвиняем за престъпление по служба. Доколко това е законосъобразно ще кажат горните инстанции. А делото със сигурност ще се проточи още дълго. Дори само заради факта, че СГС изцяло оправда Гюнай Сефер, а прокуратурата със сигурност няма да е доволна от това.

Това е историята на доктора, бивш кмет и депутат от Дулово Митхат Табаков – поне на този етап. Според Гюнай Сефер двамата са паднали жертва на успеха на ДПС в Силистренско. Версията на Сефер е, че вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов, ги е ударил именно заради изборите.

Факт е обаче, че имунитетът на двамата депутати беше поискан от бившия вече главен прокурор Борис Велчев през 2012 г., само няколко месеца преди той да бъде заменен на този пост от Сотир Цацаров. И твърде кратко време преди "пълната промяна" в ДПС –  преди партията, с добро или зорлем,  да смени почти изцяло знаковите си лица, преди да си отидат Юнал Лютфи, Емел Етем, Христо Бисеров, а и самият Ахмед Доган.

Дали тези знакови размествания на пластове имат някаква връзка с обвиненията, които внезапно се посипаха срещу Митхат Табаков и Гюнай Сефер?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст