ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японци създадоха сладолед, който не се топи

сладолед

Добавянето на специален протеин към сладоледената смес ще запазва ледените лакомства стегнати по-дълго, съобщават международните агенции.

Откритието е дело на учени от Университета на Единбург и Университета в Дънди. Според учените новият сладолед може да се появи на пазара от три до пет години.

Експертите обясняват, че протеинът държи в едно въздух, вода и мазнини и е известен в японската кухня като "натто". Това е традиционна японска храна, приготвена от ферментирали сварени соеви зърна.

С добавянето на протеина сладоледът може да се предпази от кристализиране, което често се получава при замръзване.

Това на практика означава, че след разработване на откритието производителите ще могат да създават сладолед с по-малко наситени мазнини, което пък означава и с по-малко калории.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст