ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България не може да се справи с хибридните заплахи

Бойко Борисов Николай Ненчев

Наложително е да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи, която след като се хармонизира със съюзниците, да доведе до положителни резултати. Това изтъкна министърът на отбраната Николай Ненчев по време на откриването на новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски". В речта си той очерта и актуалните рискове, сред които са и бежанския поток и действията на "Ислямска държава".

"Засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи. Все още липсват координирани политически и стратегически действия", призна министърът на отбраната. Ненчев подчерта и желанието си в разработването на концепцията на национално ниво да бъдат включени експерти от различни институции и научните среди. Като аргумент в своя подкрепа той посочи, че хибридната война е нещо особено специфично и засяга различни сфери. Мнението на министъра е, че в концепцията трябва да се дефинира хибридната заплаха, както и да се очертаят мерки за справяне с нея.

"Усилията за възстановяването на летателната годност на самолетите МиГ-29 в партньорство с Полша по никакъв начин не би трябвало да снемат отговорността да се реализира в кратки срокове проектът за нов боен самолет за ВВС", заяви още Ненчев. По думите му България е финализирала клаузите по договора с Полша за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29. "От наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан дори следващата седмица, но в Полша има процедури, които понякога отнемат време", обясни министърът на отбраната. 

По думите на Ненчев, първоначалната цена, която договарят с полската страна, е около 25-30% по-ниска от тази, която ни предлага Русия. Министърът добави, че тъй като Полша е страна от НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, което от своя страна означава още 20% по-малко.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст