ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хаос с мигрантите спря влаковете от централната гара в Будапеща

унгария бежнци 1

Напълно спряно е движението на влаковете от централната гара в Будапеща, съобщава националната информационна агенция на Унгария MTI. Властите са разпоредили никакви композиции да не потеглят и да не пристигат. Полицията препречи с кордон входа и нареди на хората да напуснат сградата. Чакащи на пероните са стотици бежанци и имигранти, които искат да продължат за Австрия и Германия.

"Германия – да! Унгария – не! Оставете ни да си тръгнем", това скандираха стотиците хора пред гара "Келети" през уикенда. "Първо не искаха да ни пуснат да влезем, сега не ни оставят да си тръгнем", казва един от протестиращите.

В понеделник вечерта в 21:10 местно време потегли последният влак за Мюнхен. Според агенция "Франс прес" и преди този момент е имало хаотични сцени на изнервени чужденци, които напират да се качат във вагоните. Агенцията съобщава, че в най-критичните минути родители са започнали да подават децата си над тълпата, за да не бъдат смазани.

Вчера вечерта в ситуацията са се намесели и доброволци. С помощта на високоговорители на арабски и на английски език те призоваваха: "Деца припадат, всички направете 3 крачки назад!". Десетки полицаи оформиха кордон, през който пропускаха на групи тичащите към влака и спряха останалите, когато вагоните се напълниха.

"До сутринта няма да има никакви влакове повече", разказват служители на помощните служби. Потърпевшите пък се надяват унгарците да не размислят.

Един от доброволците, който говори арабски, Мартон Бистрай обяснява, че хората са с билети без фиксиран час, за да могат непрекъснато да опитват да се качат на влаковете. "Познавам мнозина, които изгубиха хиляди евро в това непрекъснато да си купуват билет след билет и да ги хвърлят, след като полицията не им позволява да отпътуват", коментира Бистрай.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст