ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лукарски: Горивата в България вече са по-качествени

Mинистърът на икономиката Божидар Лукарски и екипът му представиха резултатите от проверките на качеството на горивата и изправността на средствата за измерване в цялата страната

Горивото, което се продава от бензиностанциите в България, вече е по-качествено, убеден е министърът на икономиката Божидар Лукарски. Пред БНТ той припомни, че проверките на Комисията за защита на потребителите са показали, че отчетените нарушения на броячите са едва под 1%, а по отношение на качеството – 7%.

Нарушенията при направените 1000 проверки са открити навсякъде в страната – включително в София, Варна и Пловдив.

Министърът заяви още, че част от засечените нарушения са от сървъра на бензиностанциите към сървъра на НАП. 

"Искаме да има контрол, който да засича данните по зареденото гориво и това, което постъпва в НАП. В момента двете агенции – по метрология и митници не могат да контролират този процес", поясни още той.

Лукарски коментира и предстоящият тази вечер национален протест срещу цените на горивата. По думите му у нас няма държавен механизъм за регулиране на цените. Освен това българският пазар е много по-малък от сочените за евтини европейски пазари като Австрия например.

"В Австрия има държавни фирми, които всъщност дистрибутират горива, но това във България отдавна не е факт. Един от най-големите дистрибутори например в Австрия е държавна фирма и тя може да си позволи да държи цени, близки до себестойността. В България пазарът не е такъв, но ние нямаме и такъв механизъм или държавен регулатор, който да окаже влияние", добави Лукарски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст