ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окръжна прокуратура във Варна поиска 40 дни арест за руснак, издирван от Интерпол

Арест за наркотрафик

Окръжна прокуратура във Варна внесе днес искане за определяне на временна мярка „Задържане под стража” за срок до 40 дни на издирвания от Интерпол – Москва, руски гражданин Винс Яков Петрович за извършено отвличане и причиняване на средни телесни повреди в съучастие с още две лица. Престъпленията са извършени на 10 декември 2001 г. в Калининград, Русия, а задържаният се е укривал до момента. В искането на руските власти се сочи и фактът, че Петрович има и предишни осъждания.

Той е задържан в неделя, 30 август, на летище Варна по заповед за арест, издаден от следователя към прокуратурата в Калининград и потвърдена от прокурор, както и на основание член 16, ал. 6 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Руските власти са декларирали намерението си Винс Петрович да бъде екстрадиран в Русия за провеждане на разследване и осъждането му за деянията, чието наказателното преследване не е погасено по давност. Тези престъпления са наказуеми и по българския Наказателен кодекс с лишаване от свобода от седем до 15 години, не се считат за политически и за тях не е предвидено смъртно наказание.

Целта на идването в България на издирвания руски гражданин е била СПА-почивка в хотел „Мимоза”, където трябвало до остане до 6 септември тази година. Винс Петрович е със статут на пребиваващ в Германия, където му е била извършена чернодробна трансплантация. По думите му в Германия живее в дом за инвалиди.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст