ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дизелът у нас е бил сред най-скъпите в ЕС във вторник

Бензиностанция

Цената на дизеловото гориво у нас във вторник е била втората най-висока в целия ЕС без данъци и акцизи. Това съобщи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред Нова телевизия. Литър дизел е струвал с 22 стотинки повече от средното за Евросъюза у нас, посочи той.

Що се отнася до бензина ситуацията е била малко по-добра. Цената за литър е четвъртата най-висока, след Малта, Дания и Италия.

Мартин Димитров заяви ясно, че не приема тезата на икономическия министър Божидар Лукарски, че причината за високите цени на горивата е фактът, че в България няма добив, а пазарът е малък.

Според депутата конкуренцията на пазара на горива у нас е изкривена. Затова един от начините да се регулира пазарът е да се улесни вносът на горива. Друга мярка е в състава на Комисията за защита на потребителите да влязат професионалисти и регулаторът да започне да работи ефективно.

Депутатът от БСП Румен Гечев пък обяви, че българската държава е улеснила спекулантите, като е обявила предварително, че започват проверки по бензиностанциите. Според него става въпрос за кампанийно мероприятие преди изборите.

Той изтъкна, че след приключването на проверките не е било оповестено нито кои са нарушителите, нито какви точно са нарушенията.

От своя страна пък Мартин Димитров коментира, че по времето на кабинета "Орешарски" са били спрени част от уредите за отчитане в една от големите вериги безиностанции, тъй като данните са били "трудни за разчитане".  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст