ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ чака решение на Конституционния съд, за да подкрепи съдебната реформа

Конституционен съд

Лъчезар Никифоров от парламентарната група на АБВ, който е и член на временната комисия за промени в Конституцията, заяви в "Преди всички", че АБВ винаги е подкрепяла актуализираната стратегия за съдебна реформа. Той обаче подчерта:

"Това, от което ние се притеснихме, е липсата на дебат и липсата на комуникация между отделните парламентарни групи. Искам да подчертая, че нашата позиция беше форматирана и от обстоятелството, че в момента има висящо производство по образувано конституционно дело, номер 7 от 2015-а година, с искане за задължително тълкуване на Чл.153 и Чл.158, т.3 от Конституцията, относно израза "промени във формата на държавно управление".

Ние дълбоко разчитаме, че Конституционният съд ще се произнесе и ние ще имаме яснота по този въпрос – Чл.153 – дали това е в прероготивите на обикновено Народно събрание, или Чл.158, т.3 – дали това е в прерогативите на Велико Народно събрание. От решението на този въпрос ще зависи нашата позиция, защото искаме юридически да бъдем абсолютно прецизни", заключи той.

"Ще използвам да напомня на колегата Никифоров и на всички останали колеги от НС, които са се подписали под този законопроект и са станали съвносители, че е нормално един човек, когато сложи подписа си под един документ, той да държи на ангажимента, който е поел", заяви за "Хоризонт" Петър Славов от Реформаторския блок.

Според него напълно е възможно на 17-и септември, когато се очаква Конституционният съдът да се произнесе, той да отклони като недопустимо това искане за тълкуване на разпоредбите: "Надявам се колегите да не го изтълкуват по някакъв превратен начин и да кажат: не, значи не може да се правят тези промени. Конституционният съд не може да дава предварително становища по текущи законодателни инициативи, т.е. той може да се произнесе едва, когато тези промени бъдат приети и станат действащ закон. Надявам се да няма превратни тълкувания".

Историческият компромис за прокарване на съдебната реформа чрез конституционни промени беше попарен на първото заседание от новия политически сезон на временната комисия за промени в Конституцията. Промените бяха приети от комисията. За тях гласуваха 10 народни представители – от ГЕБР, ДПС, БДЦ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Изненадата дойде от АБВ, чиято първоначална подкрепа се оказа символична и без чиито 3 гласа в пленарната зала няма да бъдат събрани необходимите 180, за да бъдат гледани промените по бързата процедура.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст