Унгария и България купуват гранични огради от Израел

Ограда Турция

България и Унгария са направили предварителни запитвания за закупуването на израелски стоманени огради, подобни на тези по границата на Израел с Египет. Това съобщава Reuters, като се позовава на израелски бизнес източник, пожелал анонимност, съобщава БТА.

Унгария вече изгради над 100 км. ограда по сръбската граница. У нас също бе изграден такава на гранцицата със Турция. Вчера независимият депутат Велизар Енчев поиска парламентарна комисия за строежа на оградата. Според него за нея няма обществена поръчка и е с лошо качество. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че парламентът е разрешил сделката без обществена поръчка, а качеството на оградата е по-добро от това в Гърция и Унгария.

Според статията на Reuters, официални представители от двете държави са потвърдили информацията на израелския бизнесмен. Агенцията цитира думите на българския посланик в Израел Райко Пепеланов, който изказва предположение, че подобни разговори са възможни.

„Предполагам, че случаят е такъв, защото сътрудничеството между министрите на вътрешните работи (на България и Израел) е много интензивно“, заявява Пепеланов. „Не мога да ви предоставя никакви детайли в момента, но мисля, че ние сме взели от израелския опит толкова, колкото можем да научим“, отбелязва още българският дипломат.

От унгарското външно министерство са посочили, че ведомството „не опровергава информацията за израелско-унгарски преговори за закупуването на гранични огради израелско производство“.

Израелският източник е споделил още, че сделката няма да е лесна за сключване, заради бюджетните ограничения на потенциалните купувачи и политическата чувствителност в ЕС към издигането на огради като начин за справяне с имиграционната криза.

Те (европейските държави) всички искат решения и виждат приложение за нашите технологии. Но те се нуждаят и от одобрението на ЕС, а това няма да се случи“, посочва източникът. Reuters цитира и изказване на официалната говорителката на ЕС Мина Андреева. По нейни думи, „оградите не изпращат правилното съобщение, особено до (българските) съседи“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст