Борисов свиква коалицията заради антикорупционния закон

Бойко Борисов и Иван Тотев

Отхвърленият вчера от депутатите законопроект за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта ще бъде внесен отново в Народното събрание след три месеца. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който късно снощи посети новооткритата спортна зала в Пловдив.

Той е доволен от ГЕРБ и Реформаторския блок за показаната воля за борба с корупцията, въпреки че той не успя да събере мнозинство.

"След три месеца, през които ще проведем разговори с подкрепящите ни формации и ще обсъдим някои корекции в предложението, отново ще внесем закона. 25 години не е имало такъв закон, затова смятам, че три месеца забавяне не са фатални", подчерта премиерът.

Според него е имало и основателни забележки, и като пример посочи частта за анонимните свидетели.

"Има практики по света за това и една от тях е сигналите да влизат през адвокат, като по този начин комисията няма да се задръства от жалби и анонимки, а при злоупотреби потърпевшите ще могат да търсят правата си чрез съда", коментира Борисов. По този начин, според него, хората ще си мерят приказките.

Премиерът подчерта, че по темата днес ще има среща на всички партии, които подкрепят правителството, защото две от тях – АБВ и Патриотичният фронт, се въздържаха при гласуването.

Като причина за отхвърлянето на законопроекта Борисов посочи и това, че "всички партии сега са в предизборна кампания и всички се опитват да показват своята идентичност, колко са само те и самодостатъчни". Разбирам пък и колегите, които не го подкрепиха, добави премиерът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст