Български магистрати, полицаи и експерти изучават стандартите на детското правосъдие в Швейцария

Международен_институт_за_правата_на_детето_в_Сион

19 съдии, прокурори и полицейски служители от районите на петте пилотни съдилища в страната, разполагащи със специализирана състави за работа с деца, са на учебно посещение в Швейцария от 30 август до 3 септември в рамките на проект за специализация в областта на детското и младежкото правосъдие. Експерти от Международния институт за правата на детето и съдии, работещи с непълнолетни в гр. Сион, ще представят пред българските си колеги швейцарската система на детско правосъдие и нейното приложение, медиацията като алтернатива в тази област, стандартите в международното детското правосъдие, както и правата на детето в рамките на детското правосъдие.

Българската група, в която участват още заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева, депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев и шестима адвокати, специализирани в дела с непълнолетни, ще посети отворена и затворена институция за младежи, полицейски управления  с условия за изслушване на деца, две съдилища за непълнолетни и център за медиация в градовете Сион и Фрибург.

Учебното посещение е организирано от Министерството на правосъдието в рамките на третия обучителен модул за магистрати и полицейски служители от  районните съдилища в Козлодуй, Варна, Пловдив и окръжните съдилища във Варна и в Пловдив. Финансирането е по проекта „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“ на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В програмата е включена и презентация от заместник-министър Вергиния Мичева Русева за настоящата система в България и работата по реформата в детското правосъдие. В Министерството на правосъдието се работи върху амбициозна програма за въвеждане на детското правосъдие, като се предвижда до края на годината в Народното събрание да бъде внесен пакет от законопроекти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст