Кунева ще прави още по-строг антикорупционен закон

меглена кунева

Премиерът Бойко Борисов е насърчил своя заместник Меглена Кунева след три месеца да внесе в Народното събрание още по-силен и амбициозен закон, който да се бори срещу корупцията по високите етажи на властта. Това сподели заместник министър-председателят Меглена Кунева, която гостува в сутрешния блок на бТВ. 

Припомняме, че подготвеният от нея Законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности претъпя пълен провал в парламента, след като за него гласуваха само от ГЕРБ и Реформаторския блок, а останалите партии се въздържаха или бяха против и така той бе отхвърлен още на първо четене. 

"В следващите три месеца, щом аз се занимавам със закона, той няма да е по-слаб. Ако е по-слаб, и аз не се занимавам с него, Реформаторският блок няма да гласува за него", подчерта вицепремиерът. Тя бе категорична, че корупцията е огромен проблем в страната и за него трябват радикални мерки. Според нея крахът на законопроекта е показал, че в българския парламент не се интересуват или се страхуват от разследването на корупцията. Тя допълни, че по този начин депутатите не оставят клеймо само върху себе си, а и върху страната, за която се казва, че няма политическа воля да се справи с корупцията.

"Вчерашното гласуване показа кои партии имат воля да се борят с нея – ГЕРБ и Реформаторския блок", заяви Кунева. Тя изрази учудване от решението на Патриотичния фронт, които не бяха дали никакви предварителни заявки, че няма да подкрепят закона. Кунева отличи ВМРО, които направили "крачка в правилната посока". По думите й решението на АБВ е част от цялостната им политика за смяна на позиции. 

"Ако това е игра на мускули и да се види, че Реформаторският блок зависи от АБВ и трябва да дава концесии, не са познали. Още повече сега, когато има подозрения към политици от АБВ, каквито именно законът ще разглежда, решението им е манифестиран израз на страха", категорична бе Кунева. Тя посочи още, че ГЕРБ и Реформаторския блок трябва да направят оценка дали вчерашният резултат не е опит да се дестабилизира правителството и да преценят занапред на кого наистина могат да разчитат. 

На въпрос за евентуалния единен лидер на Реформаторския блок Кунева посочи, че лидерът не е везир или султан, а лидер едва тогава, когато има нормални работещи органи на нормална партия. Тя определи като грешка забавянето на единната регистрация до септември, след като това беше предложено от нейната партия още през април. Лидерът на "Движение България на гражданите" призова още борбата с корупцията, включително и в местната власт, да бъде акцент в кампанията за местните избори. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст