МОН иска криминализиране на фиктивното записване на ученици

министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев  откри второто заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Министърът на образованието проф. Тодор Танев предлага да се разгледа възможността как да бъде криминализирано деянието "фиктивно записване на ученици". Той настоява да се предложат изменения в Наказателния кодекс след своевременна консултация на необходимите нива, съобщиха от просветното министерство.

Министър Танев предлага възможността за въвеждане на мярката срещу фиктивно записване на ученици да се обсъди спешно с министерства и институции – с МВР, Министерството на правосъдието и с комисии в Народното събрание.

Няколко са причините в училищните дневници да се водят фиктивно записани ученици, с оценки и без отсъствия. На първо място са делегираните бюджети, тъй като училището се притеснява да не загуби част от субсидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца. Друга причина е гурбетът на родителите – децата заминават за няколко месеца с родителите си в чужбина, а в училище не пишат отсъствия, защото знаят, че ще се върне.

Третата причина е, че мнозина след 16-годишна възраст започват работа и спират да се появяват в класните стаи.

Според министъра трябва да се разгледа и възможността за въвеждане на стриктно изплащане на средства за принципа "парите следват ученика", но не на годишна база, а поетапно /месечно или на друг период/ след проверка в училището за реално записани ученици. Предлага се също да се оцени системата за електронно обслужване в училищното образование и да има спешно решение на казуса до края на септември.

Танев заявява, че следи с внимание активната работа за успешното започване на учебната година и за извършените училищни ремонти, като е заявил, че лично ще участва във внезапни проверки на отделни училища. На заместник-министър Ваня Кастрева ще бъде възложено да предложи санкции при открити нередности.  "За да няма изтичане, кражби на средства и други фрапиращи нарушения, се подготвят за работа мобилни екипи, които ще извършат финалните проверки и ще установят дали ремонтите са в действителния обем и качество", се казва в съобщението.

Вчера депутатите решиха частните училища и детски градини също да получават държавна субсидия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст