В момента се разследват 65 митнически инспектори

Парламент комисия по бюджет и финанси Владислав Горанов мин. на финансите

Приблизително 70% от образуваните досъдебни производства, водени от разследващ митнически инспектор приключват с внасяне на обвинителен акт от прокурор или предложение за решаване на делото със споразумение. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарен контрол.

Общият брой на разследващите митнически инспектори в Агенция "Митници" към момента е 65 души. Той обясни, че към всяка митница има назначени разследващи митнически инспектори. Определянето на техния брой е съобразен с изискванията за осигуряване на ефективно разследване и срочно приключване на досъдебните производства.

"От 1 януари 2012 до края на август 2015 година в Агенция "Митници" са образувани 2772 броя досъдебни производства, като 1759 са образувани за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, 943 – контрабанда на стоки в големи особено големи размери и 69 – за недекларирани по валутния закон парични средства над 10 000 евро. Досъдебните производства, предадени на прокуратурата с мнение за съд за същия период са общо 1915 броя, от които 1329 са приключили с осъдителни присъди или със споразумение по реда на НК", каза Горанов и посочи, че много малка част от тях са прекратени с мнение за реализиране на административна наказателна отговорност.

Горанов прави извод, че този инструмент е ефективен и помага на Агенция Митници да подобрява събираемостта на възложените й от закона държавни вземания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст