Гражданите на 5 балкански държави скоро без право на молби за убежище в ЕС

емигранти германия

Кризата с бежанците обсъждат външните министри на ЕС във втория ден от неформалните разговори в Люксембург. Към тях се присъединиха и 5 външни министри от балканските страни-кандидати за членство, през които минава пътят на мигрантите към Западна Европа.

Очаква се първите дипломати на Македония, Сърбия, Албания, Черна гора и Турция да бъдат информирани, че скоро техните граждани няма да имат право да подават молби за убежище в Европейския съюз. Плановете на Брюксел предвиждат общ списък със сигурни държави на произход. Прави впечатление и липсата на външния министър на Косово, което не е формално кандидат за еврочленство, но чийто граждани масово подават молби в Унгария и Австрия.

На влизане европейските министри коментираха прехвърлянето на стотици хора с автобуси през унгарско-австрийката граница тази нощ.

Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският министър Петер Сиярто: По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкарваме в центровете за регистрация. Те започнаха да ходят пеша по най-важната ни магистрала и най-важната ж.п.линия. Затова ги натоварихме на автобуси до австрийската граница.

Мирослав Лайчек от Словакия допълни: Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Не знаем още за какви цифри говорим. Първо трябва да подсилим границите си, да въведем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти.

Ще се преговаря още за борбата с трафикантите, създаване на лагери за кандидат-бежанци в Турция и други страни по границата със Сирия и Ирак.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст