Унгария пусна автобуси с бежанци към Австрия

германия имигранти бежанци

Късно тази нощ Унгария отпусна около 100 автобуса, които да откарат хиляди бежанци от централната гара на Будапеща на унгаро-австрийската граница на граничния пунк Хегешхалом-Никелсдорф , предадоха световните агенции. Според "Ройтерс" близо 2000 човека вече са там.

Австрия и Германия обявиха, че ще приемат безпрепятствено тези бежанци. Австрийските власти очакват в идните часове на границата да пристигнат между 800 и 3000 бежанци с десетки автобуси, поясни говорителят на австрийската полиция Вернер Фашинг.

Екипи на Червения кръст имат готовност да приемат мигрантите. В района на Никелсдорф са осигурени 600 легла за новопристигащите. Мигрантите могат да подадат молба за убежище в Австрия.

Австрийското правителство в съгласие с германското заявиха, че няма да се опитва да пречи на мигрантите, които преминават транзит през страната, за да отидат в Германия и там да поискат убежище.

Междувремено "Франс прес" пише, че близо 400 мигранти вече са прекосили границата на Унгария и Австрия.

Оттам групата ще потегли със специален влак до Залцбург, нает от австрийските железници. С него ще бъдат откарани мигрантите, които искат да отидат в Германия. Останалите, които искат убежище в Австрия, е предвидено да отидат първо в огромна концертна зала, където да се регистрират, а след това ще бъдат насочени към убежища на австрийска територия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст