За година над 12 хил. души са получили бежански статут у нас

Бежански лагер - военна рампасирийски бежанци

От началото на годината властите в България са задържали над 17 хил. нелегални имигранти. Това съобщи пред бТВ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, като уточни, че голяма част от задържаните са поискали статут на бежанци.

До края на  август издадените от държавата решения за даване на бежански статут са над 12 800, докато за цялата минала година са били 12 700. Зам.-министърът на вътрешните работи прогнозира, че до края на годината решенията за статут ще достигнат между 15 хил. и 17 хил.

Според евродепутата Ангел Джамбазки трябва да се иска разговор за регламента, който засяга регистрацията на мигрантите. Около 95% от хората получават статут, България е държавата, която дава най-много статути от поисканите на глава от население. Ако обаче ЕС спазва собствените си правила, по силата на регламента – Дъблинските споразумения от 1990 г., тези хора трябва да бъдат върнати в България. Давате ли си сметка какво ще се случи, ако наистина това започне да се спазва, запита Джамбазки.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна е трябвало да е сред онези държави, които да поискат формално разделението на три групи държави в ЕС – на тази, които са транзитни, както засега е България; на страните, които приемат бежанците, каквито са тези във вътрешността на Европа; и страните, от които тези бежанци идват.

"В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността, най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия", посочи тя.

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, съобщи още Красимир Ципов, като припомни, че вчера бяха произнесени присъди на 9 лица в Районния съд в Царево. Той се надява, че още следващата седмица в комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, свързани с каналджийството.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст