Над 500 фалшиви ученици е имало през миналата учебна година

Министерството на образованието и науката

Над 500 фиктивни ученици са хванали инспекторите на просветното министерство за учебната 2014/2015 г., съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в понедeлник, цитирана от Медиапул.

Това са ученици, които трайно не посещават училище, но се водят записани в дневниците, като директорите получават средства за тях, обясни тя. Най-много мъртви "души" е имало в неприсъствена форма на обучение – вечерна и задочна, но има случаи и на редовно учащи. Преди дни просветният министър Тодор Танев поиска криминализиране на деянието, за да не се източва държавният бюджет по този начин.

На годишната среща с началниците на регионални инспекторати той съобщи за 20 млн. лв. резерв във ведомството му от хванати фиктивни ученици.

И сега в Наказателния кодекс има два текста, които позволяват да се вземат по-сериозни мерки – единият е свързан с носенето на наказателна отговорност заради документи с невярно съдържание, другият – със злоупотребата с публични средства. Предстои среща между МВР, правосъдното и образователното министерства, на която "ако е необходимо, ще се развива тази тема", каза Кастрева.

За миналата учебна година в министерството са постъпили 5 сигнала за фиктивни ученици. Един от сигналите е бил от Пазарджик, други два – от София и областта. След извършените проверки в МОН са постъпили предложения за административни наказания на директорите. Дали такива са наложени обаче не стана ясно.

Не е ясно и дали и кога ще се обсъжда друга идея на проф. Танев – бюджетите, които се дават на училищата на принципа "парите следват ученика", да се дават не наведнъж, а на етапи, след извършени проверки за фиктивни ученици.

По думите на Кастрева това ще се обсъжда при актуализирането на стандарта за финансиране на институциите, което пък ще стане след приемане на Закона за предучилищното и училищното образование, който е в дневния ред на парламента.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст