Вземат ти колата, ако караш с неплатени глоби

Катастрофа

Автомобилите на нарушителите, които продължават да шофират с неплатени глоби, да бъдат задържани принудително на паркинг до заплащане на санкциите. Това е едно от предложенията, които ще бъдат внесени в Народното събрание, съобщи пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Другата идея за промени е на нарушителите да бъдат сваляни временно регистрационните номера. 

"Изпреварване отдясно и пресичане на двойна непрекъсната линия са най-честите нарушения. Навлизането в насрещното пък е една от най-честите причини за катастрофи", съобщи Тодоров. Той обясни и че повечето катастрофи стават върху мостовете, където изпреварването е абсолютно забранено.

Тази седмица полицията във всички държави в ЕС започва акция за спазване на правилата за безопасност – използване на колани  и детски столчета в колата.

Тодоров за пореден път припомни факта, че поставянето на колани спасява човешкия живот. Това важи както за пътниците на предните седалки, така и за тези на задните.

Поредното доказателство за това е вчерашната катастрофа, при която загинаха двама младежи – на 14 и на 18 години. Те са се возили на задната седалка на автомобила без колани. Пътниците на предната седалка са били с колани и са оцелели.

"Коланът те предпазва, защото те задържа в колата. При удар без колан пътниците най-често изхвърчат от автомобила и той ги затиска", обясни Тодоров.

Той съобщи и че нараняванията при удар без колан със скорост 50 км/ч са равнозначни на нараняванията от падане от 5 етаж.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст