ВМЗ: Бомба със закъснител

Изплащането на забавените заплати във ВМЗ - Сопот с държавни пари засега отложи стачките.

Програмата за възстановяване на площадката в Иганово, която е част от Вазовските машиностроителни заводи, се изпълнява. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в петък (25 септември). Той отговори на актуален въпрос на депутатите от левицата Димитър Дъбов и Манол Генов, които искаха информация какви действия е предприело Министерството на икономиката за възстановяване на работата на ВМЗ в Сопот след инцидентите през март.

Площадката е разчистена и от юни там се работи, а в някои участъци – даже и на две смени. За момента ВМЗ има осигурени договори и актуализирана производствена програма до края на годината, за да може да навакса с изпълнението на поръчките. Постигнати са договорености с партньорите как ще бъде наваксано забавянето по текущи договори.

Според министъра "ВМЗ-Сопот" има достатъчно ангажименти, а наличните суровини и материали позволяват да се работи без повече прекъсвания. В рамките на годината са осигурени поръчки за 83 млн. лв. и за още 216 млн. лв. през 2016-а. А за изпълнение на производствената програма се наемат и нови работници за площадките в Сопот и в Иганово – по 40-50 души месечно през тази година, което ще продължи и през следващата 2016-а. В монтажния цех в Иганово се разполагат и нови машини, за да се поеме изпълнението на допълнителните поръчки.

 Финансовото състояние на предприятието през второто тримесечие се подобрява, обяви министърът. Приходите на завода за полугодието нарастват и принос за това имат по-големият износ чрез местен контрагент, повечето извършени услуги и продажби на специални изделия (реекспорт). Те са на обща стойност от 37.941 млн. лв. и осигуряват 96.80% от всички парични постъпления от продажби. През юли и август са продадени изделия за още 39.5 млн. лева.

Двамата депутати изразиха притесненията си от безразборното кадруване в мениджмънта на ВМЗ, резултат от съперничеството между министъра, от една страна, и ГЕРБ и депутата Методи Адреев, от друга. След промените в съвета на директорите през януари и в средата на септември сега се приминало към централизирано управление, което е в ръцете на председателя на борда Владислав Тоцев. Всичко това създавало пречки в контактите с клиентите, забавяли се плащания, твърдят депутатите Дъбов и Генов.

През седмицата и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев говореше за назряващо напрежение и за недоволството на синдикатите от последните кадрови решения на Министерството на икономиката. Според народния представител последните промени в ръководството на предприятието били неприемливи за ГЕРБ и с тях се целяло източването на оръжейницата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст