Очакват ръст в продажбата на жилища

имоти

Търговци прогнозират ръст на имотния пазар и нов бум в продажбата на жилища, съобщава БНР. Ситуацията от преди финансовата криза обаче, когато и строителството и търговията се разраснаха много, няма да се повтори.

Апартаментите с две спални са предпочитани. Средната цена на квадратен метър за завършено строителство е 1000-1200 евро. В центъра цената достига 1300 евро на квадратен метър. Плащанията "на зелено“ в центъра се движат между 800 и 1200 евро и между 700-900 евро в близките квартали до центъра. 75 хил. лева и сто квадратни метра е осреднената характеристика на сключените имотни сделки.

Брокери отчитат ръст на имотните сделки с 20% само за София. Близо 15 на сто от сделките се осъществяват преди взет акт 16.

Краткият период на търсене и осъществяването на имотната сделка за не повече от месец и половина, активността на купувачите, търсенето на по-високо качество и появата на нови типове клиенти са белезите на задаващия се ръст в продажбите. Почти нулевите лихви по депозитите и поевтиняването на кредитите стимулират процеса. 30 на сто от сделките са осъществени с ипотечен заем, но повече от 50-60% от тях се финансират с пари в брой.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст